dimarts, 6 de novembre del 2012

·L'informe PISA, Finlàndia i l'Efecte Pigmalió.

 Avui, he recordat un curtmetratge que ens varen passar a principi de semestre. Tractava el tema de l’educació explicant què era l’informe PISA i, a continuació, documentava la vida escolar i familiar de 4 germans.

Primer de tot, cal saber que l’informe PISA és un programa per avaluar cada tres anys el rendiment escolar dels joves de 15 anys de diferents països, l'aplicació de la qual és coordinada per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmin (OCDE). L'avaluació es fa mitjançant la realització per part dels estudiants de proves estàndards i els resultats de l'anàlisi d'aquestes proves és publicat en l’informe PISA. El propòsit del programa és provar i comparar el rendiment escolar arreu del món per tal de millorar el mètodes i sistemes educatius.


Bé, el vídeo presentava dues vides diferents; la vida escolar d’un nen que viu a Nova York i la vida d’una família nombrosa que viu a Finlàndia. 

En el cas de Nova York, recordo que el que més em va captar l’atenció va ser que la opinió dels alumnes és molt present a l’hora de decidir el professorat. És a dir, si els alumnes no els hi agrada un professor, poden reemplaçar-lo per un altre.
La República de Finlàndia es un estat
al nord-est d'Europa

En canvi, el cas de Finlàndia (un país que ha sigut moltes vegades líder en primera posició en l’informe PISA) em varen sobtar les maneres tant peculiars (segons el meu punt de vista) en l’àmbit educatiu.

-Comencen l’escola als 7 anys
-Fan 45’ de classe i 15’ d’esbarjo
-El professor menja amb els alumnes per establir millor el vincle
-Els alumnes fan tots els cursos amb el mateix professor



És cert que aquesta metodologia funciona, però jo vull plantejar una qüestió...i si el mestre cau en l’efecte Pigmalió...?
L’efecte Pigmalió és un mecanisme pel qual un resultat s'apropa a les expectatives prèvies, això passa ja que inconscientment s'ha modificat la conducta perquè així sigui.
Segons aquest efecte, una persona espera un resultat concret, que depèn en part d'altres persones o factors externs. La creença que l'obtindrà fa que modifiqui la manera de comportar-se i llavors altera aquests factors externs; així és molt probable que acabi succeint en contra de les possibilitats inicials.
L'efecte Pigmalió ha estat molt estudiat en educació i els esports. Si un professor creu que un alumne traurà bones notes, aquest les acaba obtenint però no sols perquè tingui més capacitat o s'esforci més, sinó perquè el mestre modifica la seva conducta, avaluant de manera subjectiva, premiant excessivament els encerts, donant-li un tracte preferent... També s'anomena profecia autocomplerta.

Per això crec que és perillós que un mestre, i més si és de Finlàndia (fa tots els cursos amb els mateixos alumnes), cagui en l’efecte Pigmalió, perquè encara que puguis fer millorar un alumne, també el pots fer empitjorar.
___________________________________
Mite de Pigmalió:
Pigmalió fou segons la mitologia grega un rei de Xipre que a més de ser sacerdot, era també un magnífic escultor. Segons explica Ovidi a Les Metamorfosis, Pigmalió havia buscat una esposa la bellesa de la qual correspongués amb la seva idea de la dona perfecta. A la fi va decidir que no es casaria i dedicaria tot el seu temps i l'amor que sentia dins seu a la creació de les estàtues més boniques.
Pigmalió i Galatea
Així, va realitzar l'estàtua d'una jove, a la qual va anomenar Galatea, tan perfecta i tan bonica que es va enamorar d'ella perdudament. Va somiar que l'estàtua cobrava vida.
Quan va despertar en lloc de l'estàtua es trobava Afrodita, que li va dir "Mereixes la felicitat, una felicitat que tu mateix has plasmat. Aquí tens la reina que has buscat. Estima-la i defensa-la del mal". D'aquesta forma Galatea es va transformar en una dona real.
___________________________________

-Aquest vídeo, que també vam visualitzar un dia a la facultat, és un monòleg d'Andreu Buenafuente en el qual parla de manera còmica dels resultats de l'informe PISA d'Espanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada