Un professor que ha d'aixecar la mà per poder parlar. Què se'n ha fet del respecte cap als mestres? |
El quid de la qüestió és que es considera una professió “vocacional” i que hi predominen les dones (salari secundari). També, el problema d'aquesta infravaloració cap a aquest ofici, és que la societat té una percepció limitada pel que fa el nombre d'hores que té la jornada i també de l'esforç físic i psíquic que requereix.
La societat canvia constantment, però potser mai tant de pressa com ho ha estat fent aquests darrers vint anys. Tant que si tractem d'explicar la societat dels anys 70 als nostres alumnes, els costarà trobar punts en comú per poder-la relacionar amb la realitat actual i així poder entendre'ns. Aquesta acceleració genera desconcert degut als múltiples canvis que produeix. L'aparició d'una societat pluralista, on diferents grups socials defenen models contraposats d'actituds, fa que es generi un ampli ventall de possibilitats al voltant de quins valors cal transmetre i quins qüestionar; de què, com i de quina manera educar, ja que s'ha perdut el consens. En l'actualitat qualsevol professor pot veure qüestionada la seva intervenció, generant-se conflictes i rivalitats amb d'altres agents educatius. S'ha produït un canvi en el recolzament del context social dels ensenyants i, socialment, es considera al professorat responsable de les deficiències del sistema d'ensenyament.
He buscat informació i he trobat un comentari del catedràtic José Manuel Esteve de teoria de l'educació a la Universitat de Màlaga, que compara la situació dels professors davant el canvi social amb la d'un grups d'actors que estan interpretant "Hamlet" i sense previ avís els canvien el decorat a la meitat de l'escena, col·locant-los un de postmodern. La primera reacció és la de sorpresa. Desprès de tensió i desconcert, amb un fort sentiment d'agressivitat i desitjant acabar l'obra per a cercar als responsables, o al menys obtenir una explicació. El problema està en que, independentment de qui hagi provocat el canvi, són els actors els que estan donant la cara davant el públic i són ells, per tant, qui hauran de cercar una sortida airosa a la situació.
I doncs...
I doncs...
LA SOCIETAT CANVIA AL DOCENT O EL DOCENT CANVIA LA SOCIETAT?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada