divendres, 21 de desembre del 2012

·Comiat

 Avui, 21 de desembre de 2012, s'acaba el semestre juntament amb l'assignatura de Gestió de la informació i TIC i Comunicació oral, escrita i digital, el mòdul que va proposar, en un inici, realitzar aquest dossier d'aprenentatge personal. 

Espero que hagueu gaudit d'un bon viatge i sobretot, desitjo que hagueu après nous continguts o reflexionat sobre algunes qüesitons esmentades anteriorment. 

Personalment, aquest bloc m'ha servit per aprendre a utilitzar la pàgina blogger, aprofundir temes treballats a classe i desenvolupar una mica més la creativitat pel que fa a l'edició de fotografies.



Fins una altre i BON NADAL!

dijous, 20 de desembre del 2012

· Normes bàsiques per a la presentació d'un Power Point

 Microsoft Power Point és un popular programa de presentacions desenvolupat per a sistemes operatius Microsoft Windows i Mac OS. Àmpliament usat en diferents camps com en l'ensenyament, negocis, etc. Segons les xifres de Microsoft Corporation, prop de 30 milions de presentacions són realitzades amb PowerPoint cada dia. Forma part del paquet ofimàtic Microsoft Office. 

És un programa dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges, imatges predissenyades o importades des d'imatges de l'ordinador.

Se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació.

Aquest tipus de presentacions sol ser molt cridaner i molt més pràctic que els de Microsoft Word, però cal utilitzar el principi de Pareto; 80% d'imatge i 20% de text ja que menys és més!

De totes les funcions per a les quals és útil un sistema informàtic, són potser les relacionades amb les imatges les que criden més l'atenció: des dels senzills programes de dibuix que van aparèixer amb les primeres targetes gràfiques, fins als moderns i sofisticats programes de disseny gràfic i CAD (Disseny Assistit per Ordinador), passant pels sistemes de tractament d'imatges, tant estàtiques com en moviment.

Però una part especial del tractament d'imatges és aquesta formada pels programes de presentació, que barregen aquestes imatges amb text i sons per a l'exposició de dades en sales amb un públic més o menys ampli.

El text que hi hagi a la diapositiva, el podem llegir, però a l’exposició no hem de portar un paper a la mà.
Es pot emprar diferents trucs per captar l'atenció dels alumnes que no estan atents com per exemple prémer la tecla N per posar la pantalla en negre, prémer la tecla B per posar la pantalla en blanc, posar èmfasi en algunes paraules i mantenir un discurs que no mantingui durant tota l'explicació, el mateix to de veu.

Pel que fa la lletra, al ser en format Power Point ha de ser una lletra sense peu, és a dir, qualsevol tipus de lletra que sigui Sans Serif. Les més conegudes són la Calibri, la Trebuchet, la Tahoma, la Helvètica,...

Deixo un vídeo que explica com funciona el Power Point per a les persones que no hagin tingut mai cap contacte amb aquest programa:


dimecres, 19 de desembre del 2012

·L'últim seminari i el concert-pregó de Nadal de l'any 2012

 Avui, l'últim seminari ha durat només 30' degut al concert-pregó de Nadal 2012 organitzat per Blanquerna. Aquesta cantata tenia per títol "Nadal: llum i misteri" i ha durat una hora. Les cançons eren poemes escrits per Joan Farràs i cadascuna d'elles tenia un missatge profund.

El programa s'ha dividit en dues parts; la primera en el pregó de Nadal a càrrec de la Dr. Margarita Bofarull i la segona en "Cants i rialles" de Robert L. Pearsall i "Nadal: llum i misteri" de Joan Farràs i Francesc Vila.

A més, també ha participat el Cor de Blanquerna i la Coral Preludi d'Amics de la UNESCO, al piano en Miquel Ausina i amb la direcció de Ramon Vilar i Murat Khoupov.

Cal dir que només al sentir-los assajar, ja sonaven d'allò més bé!

Aquí deixo un vídeo del pregó de Pasqua anual que organitza Blanquerna perquè us en feu una idea:


dimarts, 18 de desembre del 2012

·Ovide Decroly

 Fa unes setmanes vam treballar el psicopedagog belga, Ovide Decroly a la classe d'història i antropologia de l'educació.


Aquest teòric i pràctic va investigar, va escriure i va dur a la pràctica les seves idees educatives com la globalització pel que fa a les matèries. Creia que l’interès era el motor de l’aprenentatge, que el mestre tenia un rol d’orientador, respectava els processos individuals dels nens i donava una gran importància a l’aspecte social.
Segons la meva opinió, la descodificació de Decroly no em sembla una mala idea per iniciar els infants a la lectura. Actualment, els nens reconeixen el seu nom i el dels seus companys a simple vista per la forma. Per tant, crec que reconèixer certes paraules de manera global i saber relacionar la sonoritat (si tenen una pronuncia llarga) amb la forma visual (si tenen moltes lletres) és un bon exercici d’iniciació a la lectura. A partir d’això, els infants ja poden relacionar els sons amb algunes grafies i d’aquesta manera l’aprenentatge de sons amb lletres és fa una mica més amè.

L’aprenentatge de la lectura i de la escriptura era i és el centre de l’activitat escolar i Decroly ho descriu com “un paper central que careix de sentit ja que el nen té altres aprenentatges a fer”. Estic en total desacord amb aquesta frase ja que opino que el llenguatge, les paraules i la varietat de lèxic ens donen la capacitat de poder pensar i raonar, per tant, és el més important ja que proporciona la llibertat.

dilluns, 17 de desembre del 2012

·La religió a l'escola?

 La passada classe de Societat, família i escola, es va tractar en debat la concepció de la religió als centres educatius actuals. Algunes de les preguntes que es feien eren: "Qui ha d'escollir aquesta assignatura?" i "És correcte fer-la?"

Personalment, crec que és bona fer-la ja que no només coneixes la cultura del territori on vius, sinó que també tens la possibilitat d'entendre millor la societat en la qual et mous i ampliar, a més, els teus coneixements personals. 

Pel que fa a qui ha d'escollir-la, crec que els infants són molt petits com per triar-ho però si un no la vol fer, s'hauria de respectar la seva opinió. De totes maneres, i com he dit abans, crec que està bé que s'imparteixi aquesta assignatura perquè en un moment o altre, els nens s'hauran d'informar sobre quines religions hi ha al món i quina predomina en el lloc on viuen. Només d'aquesta manera, podran ser autònoms i decantar-se més en seguir la religió que els hi ve donada per família, o veure la fe des d'un altre punt de vista i decantar-se per una altre. 

És cert que no tothom és creient, per això, l'escola proporciona l'elecció a les famílies d'escollir entre religió i ètica. 

Algunes crítiques que ha rebut l'escola religiosa ha sigut el fet de tenir símbols penjats a les parets. A mi tampoc m'agrada gaire això de tenir a crist crucificat davant meu durant 8 hores però si t'inscrius a una escola religiosa, firmes sabent el què et trobaràs. A més, tampoc molesta, simplement està allà penjat i per les persones que no ho puguin suportar, hi ha altres escoles no religioses, les quals no hi ha cap tipus de simbolisme.


Una valoració personal sobre el debat dels meus companys seria que han sigut molt originals a l'hora de fer participar el públic mitjançant una xarxa social anomenada "Twitter". Gràcies a aquesta, el públic ha tingut l'oportunitat d'expressar els seus pensaments en un temps real tot citant comentaris o frases de les persones que formaven el debat.

dissabte, 15 de desembre del 2012

·Taxonomia Bloom Digital


 Benjamin Bloom va ser un psicòleg educatiu americà que va fer contribucions molt importants a l'àrea de l'educació. Algunes d'aquestes contribucions principals van ser en la classificació a la Taxonomia d'objectius en el domini cognoscitiu, en la teoria de l'aprenentatge del mestratge i en el seu model del desenvolupament del talent. 


La Taxonomia Bloom digital es basa en una jerarquia ideada pel psicòleg  Benjamin Bloom en la qual classifica les diferents fases de l'aprenentatge; adquisició de coneixements (recordar, comprendre), profundització de coneixements (aplicar i evaluar) i creació a partir dels coneixements (crear).

Benjamin Bloom va publicar la taxonomia original l'any 1956 i Lorin Anderson i Krathwol li van fer revisions l'any 2000.


Aquesta jerarquia ofereix els diferents passos a seguir pel bon aprenentatge i al mateix temps, els classifica segons "LOTS" (Habilitats de pensament d'ordre inferior) o "HOTS" (Habilitats de pensament d'ordre inferior). Com podem veure a la imatge superior, els "LOTS" són recordar, comprendre, aplicar i analitzar i els "HOTS" són avaluar i crear.

Per concloure, actualment, moltes escoles es centren en el recordar, el comprendre, l'aplicar i el analitzar, però donen poca èmfasi al crear degut a la falta de temps per explicar el temari del curs. És per això, que cal recordar i saber bé la Taxonomia, per intentar planificar de la manera més correcta les diferents activitats i tasques dirigides als alumnes.

dijous, 13 de desembre del 2012

·Una mica de lleure per aprendre i relacionar-se

 Avui, a l'hora de seminari, dues de les meves companyes ens han preparat a la classe una activitat relacionat amb el mètode de Tonucci.

Primerament, hem hagut de descalçar-nos i a continuació hem hagut d'envestir una paret gegant de coixins i matalassos per poder veure quines activitats hi havien preparades a l'altre banda de l'aula.

Finalment, després de fer una mica el "gamberro", hem vist que a l'altre banda hi havia tot un seguit d'activitats, des del Twister fins a l'Oca. La Cèlia, la tutora, ha posat música i tots ens hem animat a pintar-nos la cara.

Ha sigut una experiència que mai oblidaré.


dimecres, 12 de desembre del 2012

·La relaxació per evitar l'estrés i el fracàs

 Avui, els meus companys i jo hem presentat el treball modular de identitat i territori.

El tema que hem treballat ha sigut la relaxació, un estat el qual el cos i la ment es tranquil·litzen per obtenir un autocontrol i serenitat.

Abans de res, i per poder entendre el significat de relaxació cal que se sàpiga que es el to muscular: es defineix to muscular a l'activitat d'un múscul amb un repòs aparent.

El to muscular està relacionat directament amb la nostra ment ja que, el cos també té un cert control de les nostres funcions mentals; és el vincle entre el nostre cervell i els 656 músculs del nostre cos.

Bé doncs, quan estem tensos, aquests músculs envien mils d'impulsos nerviosos, produint al cos una gran excitació i tensió. És podria definir com estar en una situació d'estrès permanent ja que costa controlar-ho i fer que el nerviosisme baixi.

Els problemes socials de la vida quotidiana creen molta tensió que afecta a la nostra energia interna. La desgasta i ens porta a un estat d'esgotament físic, mental i emocional.

La pràctica regular de la relaxació fa que s'estimuli la circulació d'aquesta energia perduda, aconseguint així la harmonia i la capacitat per relaxar-nos, que farà que ens sentim bé amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn, per tal d'aconseguir un punt de desenvolupament i control més gran.

Es una tècnica molt important per el ser humà com a font d'energia per eliminar tot tipus de tensions ja siguin físiques, emocionals o bé mentals aconseguint prevenir o augmentar l'estrès i un bon nombre de trastorns psicosomàtics.

Es necessita paciència i pràctica però el que s'aconsegueix val la pena ja que beneficia a tot l'organisme.

dilluns, 10 de desembre del 2012

·Per què no s'expliquen més llegendes a l'escola?

El drac de Sant Jordi
 Per començar, cal aclarir que la llegenda és una narració oral o escrita d’aparença mes o menys històrica però en realitat amb una major o menor proporció d’elements imaginatius. En definitiva, és un gènere literari aplicable al món educatiu. El mite pot arribar a ser llegenda. 

Aquesta definició està plena de mes o menys, poc o molt, oral o escrita,... és una definició que no defineix res de manera concreta i clara, sinó que, és una definició ambigua. És per aquest motiu, que moltes persones no saben ben bé com enfocar-ho davant dels nens i només s'acostuma a explicar la llegenda de Sant Jordi.

La llegenda és un gènere de tradició oral i escrita des de molt antic (apareixia en cròniques i llibres d’història). També, és un gènere que presenta certa ambigüitat ja que necessita un fet històric (que hagi succeït simplement) transcendent, que destaqui i sigui recordat pel pas del temps però alhora, rep modificacions.

El pas del temps és modificador i destructor però també constructor. Pot rebre algunes distorsions per això hi ha tipus i tipus de llegendes; hi ha les que és molt visible la part històrica i la distorsió és petita o viceversa

Joan Amades va classificar la llegenda segons si la temàtica tractava de: la terra, roques,  coves, estanys, fonts, pous, cascades, rius,... També les va classificar segons si eren megalítiques, marineres, religioses, llegendes que giren entorn una figura/personatge, llegendes plebees o de masies i per últim, llegendes genealògiques i toponímiques. 

Per concloure, el professor ens va demanar que busquéssim una llegenda i que la portéssim a classe. Jo, vaig portar la llegenda del Monestir de Sant Pere de Casserres ja que hi havia estat feia poc.

Una antiga llegenda diu que el monestir de Sant Pere de Casserres fou fundat pel vescomtes d’Osona i Cardona sobre les relíquies d’un infant dels vescomtes que es conservà momificat, el qual, tres dies després d’haver nascut, va parlar i va dir que no viuria més de trenta dies i que un cop mort el seu cos fos posat dins d’una arca tancada, sobre una mula.  Allà on s’aturés l’animal s’havia d’edificar un monestir sota l’advocació de Sant Pere.
Les relíquies d’aquest infant van ser molt venerades al monestir i quan hi havia sequera es baixava la processó fins al Ter i es mullava l’arca que contenia el nen, en les aigües del riu. 

diumenge, 9 de desembre del 2012

·La interculturalitat a l'aula

 La interculturalitat és l’existència de dues o més cultures en un mateix territori. Entre les diverses cultures que existeixen en un mateix territori es dóna un procés de comunicació intercultural que comporta una interacció entre diferents valors, normes de comportament i formes de percebre la realitat, la qual cosa dóna lloc a una necessitat de desenvolupar competències interculturals ja que si això no es produeix, les diferències culturals es tradueixen en problemes de conflicte a causa de la presència dels diferents valors que fan que les persones vegin, interpretin i actuïn d'acord amb aquests.

Aquesta, està subjecta a les diferents variables: diversitat, hegemonia cultural, política i econòmica de països i regions; obstacles comunicatius com el idioma, les polítiques integradores i integracionistes dels Estats, les jerarquitzacions socials, els sistemes econòmics exclusionistes i que sustenten hegemonies ideològiques mitjançant la discriminació, així com diferents nivells de desconeixement entre grups culturals dels mecanismes socials i polítics per a l'exercici de drets civils, com diferències en l'exercici dels drets humans i de gènere.

Hi ha moltes formes de promoure la interculturalitat en una societat. En primer lloc el treball resideix en les famílies, on els nens han de criar-se lliurement, sense imposar idees o coneixements estrictes, sinó inspirant a pensar i perdre la por a allò que és diferent. En segon lloc a les comunitats s'han de desenvolupar projectes que busquin eliminar de forma progressiva els prejudicis i les preconcepcions entorn de certs individus o grups. Finalment, la integració s'ha de promoure des dels més alts càrrecs, permetent que qualsevol ciutadà accedeixi al mateixos drets ni l'entrada a l'essència de l'ésser, les seves capacitats, tendències de qualsevol tipus o el seu lloc d'origen.

L’educació intercultural parteix actualment de polítiques globals dirigides a tot l’alumnat. Aquestes, es caracteritzen per la preparació per viure en societats multiculturals, societats on l’intercanvi i la comunicació està a un nivell superior de la potenciació de les diferències, el rebuig actiu del racisme i la xenofòbia. 

Es considera que el procés d’integració es produeix tant per part de la societat d’acollida, de signe majoritari, com del col·lectiu nouvingut. 

La interacció i l’intercanvi entre les cultures les transforma i les modifica i, a poc a poc, apareix un nou “nosaltres”. Es parteix de la idea que la cultura és una realitat dinàmica, dialèctica.

En conseqüència, l’educació intercultural busca preparar totes les persones per viure la multiculturalitat social i destaca especialment les dimensions comunes que possibiliten l’entesa i la convivència, en lloc de les diferències, tot respectant la diversitat cultural.


divendres, 7 de desembre del 2012

· Les diferents parts d'un ordinador i el seu funcionament

 Fa uns dies, el professor de GTIC ens va explicar les diferents parts que tenia un ordinador i com funcionava. Un ordinador està format per l'Unitat d'entrada (mouse, teclat, lector de CD, webcam, micro, scanner,...), l'Unitat de procés (USB,...) i l'Unitat de sortida (altaveus, impressora, monitor, projector,...).

El seu funcionament es basa per el CPU, la memòria i el GPU. 

*El CPU És el cor, el cervellet de l’ordinador. És el component de l'ordinador i d'altres dispositius programables, que interpreta les instruccions contingudes en els programes i processa les dades. Els CPU proporcionen les característiques fonamentals de l'ordinador digital (la programabilitat) i són un dels components necessaris trobats a les computadores de qualsevol temps, junt amb l'emmagatzemament primari i els dispositius d'entrada/sortida.

-Pentium
-i3/i5/i7
-Intel

*La memòria és mesura en GB i en hi ha de 3 tipus:


-RAM: Random Access Memory (+ finestres de Word Power Excel)
-ROM: Read Only Memory (Detecta)
-HDD/SSD: Hard Disk Driver/ Solid State Disk (Guarda Word)


*I el GPU és la tarja gràfica.


                                         

dijous, 6 de desembre del 2012

·El Florido Pensil

Objecte utilitzar pel càstig
 Ahir, a l'hora de seminari vam veure la pel·lícula de El Florido Pensil de Juan José Porto (2002)

Aquesta pel·lícula transmet amb molt humor, l'educació a les escoles dels anys de la postguerra, una educació autoritària, basada en valors obsolets com el dogmatisme, la imposició de l'autoritat mitjançant la disciplina i la adquisició rutinària de coneixements per memorització. Aquest mètode no permetia la més mínima possibilitat de replantejament ni crítica i la comprensió d'allò après no era de gaire importància (el mateix títol de la pel·lícula és una expressió incomprensible pels infants).

Aquesta època va suposar la imposició nacionalcatòlica del primer franquisme que va marcar tota una generació que ha sigut plasmat en pantalla a traves de la nostàlgia, la ingenuïtat i la ironia.

La història es centra en Andrés Sopeña (Daniel Rubio), un nen que ens explica com va ser la seva infància, el seu dia a dia a l'escola i al seu poble, i com hem fet referència, fa especial èmfasi en el sistema educatiu nacional-catòlic . El Andrés adult (Emilio Gutiérrez Caba) evoca amb ironia els seus records de llavors: la ràdio local, els còmics de Roberto Alcázar i Pedrín, el cinema dels dijous i el NODO, els seus companys, la manera d'entendre el món d'aquells temps, i l'Espanya "de glòries florido pensil", fent referència a l'himne nacional.

Aquesta pel·lícula està basada en el llibre de El Florido Pensil. Memoria de la escuela nacionalcatólica, una obra literària de 1994 i escrita per Andrés Sopeña Monsalve, un professor de Dret de l'Universitat de Granada i especialista en la comunicació social. 

Personalment, una de les escenes que més m'ha marcat va ser quan un grup de nois van caminant pel carrer i de sobte tenen un petit debat. Aleshores, un li diu a l'altre; -Si quieres te pego para que se te quede. 

I per acabar, m'agradaria esmentar que hagués estat millor que ens posessin una pel·lícula més actual o almenys, que tingués algun tipus d’argument, ja que aquesta era del tipus documental i es feia llarga i pesada. 

Coma anava dient, jo hagués posat la pel·lícula de La Ola ja que és actual , té argument i transmet que l’home pot ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra. Una pel·lícula molt adient degudes a algunes declaracions del ministre Wert. 

dimarts, 4 de desembre del 2012

·Alexander Sutherland Neill


Alexander S Neill davant de l'escola Summerhill
 La passada classe d'història i antropologia de l'educació, vam treballar el pedagog Alexander Sutherland Neill (1883-1973). 

Neill, m'ha semblat força interessant ja que va defensar la pedagogia antiautoritària (rerefons llibertari) i no directiva (els nens per ser educats no s’han de dirigir) i ho va dur a la pràctica.

Aquest pedagog va néixer a Escòcia i era fill d'un director d'escola. Va estudiar la carrera de Literatura i va ser un periodista afiliat al partit laborista.Va rebre influències o referents de la seva pedagogia com:
  •         Rousseau
  •         Escola Nova
  •          Anarquisme
  •          Psicoanàlisi de Freud

Va ser el fundador de l’escola Summerhill (petita escola anglesa situada a Suffock) en la qual hi havia un ambient de llibertat regulada per la llibertat dels altres. Les classes eren optatives ja que es considerava que el nen només aprèn quan realment està interessat.

·     Els infants podien jugar tot el dia o dedicar-se a activitats manuals en els tallers. Els vespres estaven dedicats a la dansa, el teatre, les festes,... i pel que fa la sexualitat, també era lliure. L'assamblea escolar l'autogovernaven els mateixos alumnes, els qual decidien algunes normes per el centre. El mestre donava molt amor i havia de transmetre que estava al costat dels nens i no en contra. No podia actual si feien alguna gamberrada i tampoc podia inculcar als nens aspectes que anèssin dirigits amb "moralina" ja que el nen ho havia de descobrir tot per ell sol. 




Va escriure tres obres: 
  1.          Summerhill
  2.          Fills en llibertat
  3.          Autobiografia





dissabte, 1 de desembre del 2012

·La digitalització

 Fa alguns mesos, a la classe del Dr Miquel Àngel Prats, ens va explicar la diferència entre els aparells analògics i digitals.

Els aparells analògics és un "món" on els fenòmens es reprodueixen amb mitjans físics o químics. (Cassettes, tocadiscos, radio,...)
En canvi, pel que fa els aparells digitals, es centren en un "món" on no es reprodueixen els fenòmens sinó que un petit ordinador que quantifica els números. Per tant, no veiem la imatge, veiem 1 i 0, sí/no, veritat/falç...

Es quantifica amb el sistema binari; Per obtenir l’abecedari d’un ordinador utilitzen combinacions de 0 i 1 per designar un caràcter. Una lletra és un conjunt de 1 i 0, que forma el sistema binari. El sistema binari esta format per BITS i BYTES.

·BITS (b): És la unitat d'informació mínima utilitzada en Informàtica. Un bit pot tenir només dos estats mútuament exclusius, habitualment representats amb 0 i 1, o vertader o fals, obert o tancat, blanc o negre, nord o sud, masculí o femení, vermell o blau, etc. Només cal assignar un d'aquests valors a l'estat de "apagat" (0), i l'altre a l'estat de "encès" (1). La paraula «bit» és la contracció de les paraules angleses binary digit, que signifiquen «xifra binari», amb un doble sentit de la paraula bit, que també significa «tros».

·BYTE (B), paraula anglesa que es pronuncia “bait”. En informàtica, el byte és un grup elemental de 6 a 9 bits, generalment 8. Aquests bits formen un byte que és un caràcter, un dígit o una lletra.

Una calculadora te 4KB -> 4x1024 bytes = 4096 bytes


ASCII (de l'anglès American Standard Code for Information Interchange) és un Codi Estàndard Americà per a l’Intercanvi d'Informació. L'ASCII és un joc de caràcters que assigna valors numèrics (del 0 al 127, 7 bits de longitud) a les lletres, xifres i signes de puntuació.
En el món digital, la tecnologia fa que els diferents mitjans convergeixin en un de sol com per exemple el mòbil que a més de realitzar trucades, pot emetre música, imatge (fotos), animació, imatge en moviment (vídeo),...